Dieta na jesień jako wzmocnienie odporności
Posiłki spożywane jesienią powinny dostarczać organizmowi niezbędnych składników, które utrzymują układ immunologiczny w pełnej sprawności. Za tzw. odpowiedź immunologiczną organizmu odpowiadają aż w 80% komórki znajdujące się w organizmie i właśnie do tego miejsca należy dostarczyć odpowiednich witamin i minerałów. Dieta na jesień powinna zatem posiadać produkty, które w dużej mierze zawierają witaminę D. Ma ona duży wpływ na podtrzymanie układu odpornościowego w dobrym stanie. Jej niedobór powoduje, że komórki niszczące i usuwające bakterie i wirusy słabiej działają. Witamina D znajduje się w tłustych rybach morskich – śledziach, makreli, łososiu, tuńczyku, a także w nabiale – żółtym serze i jajach.
Inną równie istotną witaminą jest witamina C, która znajduje się m.in. w kiszonej kapuście, brokułach, pomidorach i papryce. Należy również pamiętać o uzupełnianiu takich minerałów jak cynk, selen oraz żelazo.
Podstawy diety na jesień
Jesienią należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie, co sprawi, że organizm nie będzie miał problemów z trawieniem, ponieważ otrzymuje odpowiednie dawki energii i witamin w regularnych odstępach czasu – informuje nasz dietetyk kliniczny mgr Katarzyna Kałaska.
Podstawowy element jadłospisu jesiennego powinny stanowić rozgrzewające śniadania, które dodają energii na cały dzień. Jesienią warto więc spożywać ciepłe śniadania, takie jak jajecznica lub ciepła zupa. Zupy z płatków owsianych lub mieszanki z płatków z dodatkiem suszonych owoców i rozgrzewających przypraw (imbiru, cynamonu, goździków, chilli) to propozycja dla osób, które lubią eksperymentować ze smakiem.
Jeśli jednak mimo zmiany diety na jesienną występuje chęć na spożywanie słodyczy, można przygotować porcję ciepłej kaszy jaglanej z duszonymi jabłkami, rodzynkami i odrobiną migdałów. Kasza jaglana zawiera cenne witaminy z grupy B oraz E i minerały, jest także zasadotwórcza i nie posiada w składzie glutenu. Ma lekko słodki smak i łagodzi głód na słodycze. Produkty zbożowe (kasza, ryż) dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu pokarmowego.
Rozgrzewające posiłki
Pikantne, korzenne i aksamitne zupy to najlepszy sposób na rozgrzanie organizmu od środka. Tak usystematyzowana dieta zapobiega napadom głodu na słodycze, zarówno tym wynikającym ze spadku temperatury, jak i tym, które są wyrazem tęsknoty za słońcem. Warzywne zupy i rosoły dostarczają niezbędnej energii oraz ciepła pozostającego na dłużej.
W diecie jesiennej warto przygotować zupy z warzyw korzeniowych, takich jak np. por, cebula, burak lub ich mieszanki w zupie jarzynowej. Bardzo dobrym dodatkiem do zup jest także fasola i soczewica, które świetnie sprawdzą się jako zagęstniki. Zgodnie z teorią pięciu przemian – długo gotowane potrawy mają zwiększoną moc energetyczną.
Produkty zakazane
Jesienią warto korzystać przede wszystkim z sezonowych produktów, a więc zrezygnować, m.in. z owoców cytrusowych. Mandarynki czy grejpfruty są cennym źródłem witaminy C, ale mają też właściwości chłodzące – z tego względu należy po nie sięgać w porze letniej.
Produkty chłodzące to także, m.in. jogurty i przetworzone produkty mleczne, które działają chłodząco oraz nawilżająco, przyczyniając się również do wzrostu ryzyka wystąpienia infekcji.